Verschil tussen bedrukken & graveren

Een persoonlijk cadeau kan bij Huisje Haartje Kleertje op 2 manieren worden gepersonaliseerd. Door middel van bedrukken en graveren.

Maar wat is nou het verschil tussen deze 2?

 

Bedrukken op textiel en bedrukken op bijvoorbeeld kunststof werkt op 2 verschillende manieren. Bij bedrukking op textiel word er gebruik gemaakt van een transferpers. 

Met een snijmachine word er uit flex folie een tekst of plaatje gesneden welke vervolgens op het textiel word gedrukt. Dit gebeurt onder hoge temperatuur, gemiddeld zo'n 140 graden. Het textiel word eerst belegd met de flex folie, waarna deze tussen de transferpers word gelegd.

Gemiddeld 30 seconden drukt de transferpers de flex folie op het textiel. Hierna word het textiel tussen de pers vandaan gehaald en haal je het heet van het textiel af. Nu zal de flex folie niet meer van het textiel af gaan.

Let wel altijd op de manier van wassen en strijken. Je kunt niet over de print strijken en binnenste buiten wassen het beste om de kwaliteit te waarborgen. Je kunt dus de leukste en origineelste ontwerpen maken zoals een geboorteromper of Koningsdagshirts.

 

Kunststof word bedrukt met vinyl. Dit is een soort sticker wat op bijvoorbeeld kunststof word geplakt. Wanneer je vinyl plakt op bijvoorbeeld bierglazen, dan is het aan te raden om deze met de hand af te wassen. Te vaak, te lang nat worden kan er voor zorgen dat het vinyl uiteindelijk los laat. Aangezien de vaatwasser langdurig het bierglas nat maakt verhoogd dit de kans van loslaten. Naast glazen kunnen er ook bijvoorbeeld spaarpotjes en een mooie Geboortelijstje gemaakt worden.

 

Graveren werkt met een laserapparaat. Graveren kan op hout en ijzer materiaal. De laserstraal zorgt dat het materiaal waarop gelaserd word, van kleur veranderd. Bij hout zal dit een andere kleur achterlaten dan bij ijzer. Ook is dit totaal afhankelijk van de sterkte van de laserstraal en de soort lasermachine. Graveren is heel tof om te doen bij houten echo kistjes of theekistjes

 

Ook kan je glas graveren. Dit gebeurt vaak met etspasta. De etspasta heeft een hoge zuurgraad, hierdoor wordt het bovenste laagje van het glas verwijderd. Het voordeel hiervan is, dat het glas vaatwasser bestendig word en het ontwerp er niet meer af gaat. Een wijnglas of theeglas is ideaal om te graveren.